Linas kompletta tränings- och kostguide

Om bokens innehåll

Lina har skrivit denna bok utifrån hur en dag i hennes liv ser ut. Hon beskriver hur hon tränar och äter, och delar med sig av tips och erfarenheter runt träning och kost utifrån olika förutsättningar och de svårigheter vi kan stöta på i vardagen.

Kapitel 1 handlar om näringslära. Detta kapitel innehåller grundläggande och användbar faktakunskap om kost. Här förklarar Lina termer inom detta område som är viktiga att förstå och som kan dyka upp senare i boken. Dessutom beskrivs näringsämnena proteiner, kolhydrater och fetter närmare. Dessa faktaspäckade delar kan användas som register och referensmaterial.

Först på dagsschemat ligger frukost och därför handlar kapitel 2 om just frukost. Lina beskriver varför hon tycker att frukost är viktigt, ger förslag på balanserade och näringsrika frukostar samt kostråd till dig som tränar på morgonen.

Efter frukost ligger hennes första träningspass för dagen. Eftersom styrketräning och konditionsträning är två stora träningsgrenar för såväl motionärer som elitidrottare handlar kapitel 3 om styrketräning och fitness och kapitel 4 om konditionsträning. Hon skriver grundligt och teoretiskt om dessa två träningsformer och om vad som händer i kroppen när vi tränar. Lina beskriver olika typer av styrketräning och konditionsträning, ger dig övningar och träningspass som du kan testa samt tips på hur du kan lägga upp ett individuellt träningsprogram som passar just dig. Hon skriver även om hur hon själv tränat styrketräning och konditionsträning genom sin idrottskarriär.

I kapitel 5 är det dags för lunch. Här skriver hon om vad hon brukar äta till lunch samt ger förslag på bra och enkla luncher. I detta kapitel går Lina även igenom hur du kan skapa ditt eget kostschema utefter en ”mall” som hon arbetat fram. I detta kapitel skriver hon också om kalorirestriktion, det vill säga kosthållning för viktnedgång, samt beskriver för och nackdelar med olika kända dieter.

Kapitel 6 handlar om mellanmål. Här får du förslag på bra mellanmål samt hur du ska tänka och planera för att det ska vara enkelt att få i dig näring mellan de ordinarie måltiderna. Här skriver Lina även om uppladdningsmål och återhämtningsmål, det vill säga vad du bör få i dig innan och efter dina träningspass och varför. Det är även viktigt att förse kroppen med vätska, särskilt i samband med fysisk aktivitet. I detta kapitel kan du därför även läsa om vätskebehov samt få tips på hur du kan upprätthålla din vätskebalans. Ett speciellt mellanmål är kvällsmålet. Lina berättar här vad och hur mycket man egentligen ska äta på kvällen.

Linas dagar innehåller ofta två träningspass. Då MMA är den idrott hon utövar vill hon berätta om och lyfta fram kampsport. Kapitel 7 handlar om MMA, kampsportfys och kompletterande träning. Här kan du läsa om vad MMA är och vad Lina tycker att kampsport handlar om. Hon skriver även om kompletterande träning och funktionell träning: Hur man kan använda sig av andra träningsformer än sin egen idrott för att komma framåt och utvecklas inom sin sport, samt vilken typ av kompletterande träning hon ägnar sig åt. Här finns övningar och träningsupplägg som du kan prova.

Kapitel 8 heter ”middag”. Här finns tips på bra middagar samt enkla råd om hur du håller en nyttig och näringsrik kost.

När du kommit fram till kapitel 9 har du läst mycket om kost och träning. För att uppnå resultat av träningen är det ytterst viktigt med sömn och återhämtning. Kapitel 9 handlar därför om sömn. Här kan man läsa om varför sömn är viktigt och hur mycket du bör sova.

I och med kapitel nio har Lina gått igenom hur ett dygn i hennes liv ser ut. Något som intresserar många i samband med träning och kosthållning är kosttillskott. I kapitel 10 berättar hon om vilka kosttillskott hon använder samt beskriver vilka produkter hon rekommenderar för olika syften.

Kapitel 11 är bokens sista kapitel. Om du läst hela boken fram till detta kapitel har du fått en rad tips om träning och kosthållning, du har tagit del av vetenskapliga fakta samt fått konkreta övningar och träningspass att prova på. Det är dock inte enkelt att lägga upp ett helt tränings- och kostschema till sig själv. Därför har Lina skapat ett program där du får ett eget individanpassat kost- och träningsschema som hjälper dig komma igång med den träningsnivå du vill ligga på och med hälsosamma och långsiktiga kostvanor. Genom hela boken påpekas att både träning och kost är två discipliner som, för bästa resultat, bör individanpassas. Linas program för en mer hälsosam livsstil ger dig därför ett komplett tränings- och kostupplägg som du får hjälp att individanpassa efter dig som person, ditt energibehov och din träningsnivå. Detta är ett långsiktigt program för hälsosamma tränings- och kostvanor, ingen ”quick fix”.

Med detta program kommer du att på 12 veckor komma igång med hållbara och hälsosamma vanor som förbättrar din hälsa långsiktigt och som hjälper dig att uppnå dina mål.

Om författaren

Lina är professionell MMA-utövare, Gladiator på tv, personlig tränare, kostrådgivare och föreläsare.

Fler känner nog mer igen Lina som "Lynx" i tv-programmet Gladiatorerna än som Lina. Jobbet som gladiator skiljer sig helt klart från hennes andra arbetsuppdrag. Ett tuffare jobb än vad man kan föreställa sig med långa dagar och hårt fysiskt arbete men samtidigt väldigt roligt. Det är annorlunda att prestera i dessa ovanliga tävlingsgrenar, jämfört med att tävla i sin egen idrott. Som elitidrottare lever man med sin sport och allt fokus ligger på träning och tävlingsförberedelser medan Gladiatorerna är ett jobb där även ett rollspel tillkommer. I Gladiatorerna är det Lynx som ska synas i rutan och inte Lina

Lina har sysslat med idrott i hela sitt liv. Hon har slitit hårt, lagt ner många träningstimmar och försakat mycket – men aldrig ångrat sig. Att ge upp har heller aldrig varit ett alternativ hur jobbigt det än varit i perioder. Hon har ibland funderat på om det är idrotten som gjort henne målinriktad eller om det är ett slags personlighetsdrag som hon har. Oavsett vill hon förmedla att du aldrig ska ge upp något du bestämt dig för att göra. Detta gäller såväl små utmaningar som långsiktiga livsmål. Det finns ju ingen bättre känsla än att nå ett länge eftersträvat mål!

Lina har skrivit den här boken för att hon hoppas kunna hjälpa och inspirera läsare som intresserar sig för träning och kosthållning. Boken vänder sig till den som kanske just har börjat träna eller som redan idrottar på hög nivå, och som söker nya idéer för komma ännu längre i sin träning. Boken vänder sig till alla träningsintresserade, såväl nybörjare som mer avancerade idrottare, och berättar vad som fungerat för Lina och hennes utveckling.

Lina vill förmedla sitt synsätt på träning och hälsa. Hon anser att det inte finns någon särskild diet som är den bästa, eller en enda universal träningsmetod. Kost och träningsupplägg är individuella och kan aldrig passa alla individer. Det som fungerar för en individ kanske inte passar för en annan. Självklart finns det vetenskapliga fakta inom näringslära och människans fysiologi, men alla människor är olika, lever på olika sätt och motiveras av olika saker. Därför måste individen tas till hänsyn när det gäller kost och träning. För Lina är det också viktigt att det är hållbart; Lina vill inte ha några "quick fix" utan hennes tips och 12 veckors program ska leda till en sund livsstil som håller länge.